Olejek arganowy

Olejek arganowy

Olej arganowy jest olejem wytwarzanym z owoców arganii żelaznej, nazywanej też "Drzewem Życia" rosnącej wyłącznie w Afryce. Przez tubylców nazywany ardjanem, marokańskim złotem lub migdałem Berberów. Olej ten wytwarza się mieląc ziarna owoców, w ręcznych żarnach aż do otrzymania oleistej pasty, z której to otrzymuje się olej.

Olej arganowy występuje pod dwiema postaciami, ciemniejszy stosuje się w produktach żywnościowych, jaśniejszy w kosmetyce. Głównie do produkcji kremów pielęgnacyjnych, produktach przeznaczonych do pielęgnacji oczu i ust, mydeł, olejków przeciwsłonecznych i szamponów. Ma on przyjemny orzechowy zapach.drivelan kaina

Olej arganowy składa się w 80 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas linolowy), zawiera również wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak: karotenoidy czy tokoferole. Ten ostatni jest głównym antyoksydantem, chroniącym komórki przed utleniaczami. Dostarcza również składników odżywczych do komórek.ลดรอยสิว

Olejek z "Drzewa Życia" zawiera między innymi witaminę E, stygmastreol regenerujący naskórek oraz łagodzący objawy alergii tirukallol. Eliksir Młodości ma wiele zalet, chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza szorstkie miejsca na naszej skórze, takie jak kolana czy łokcie, działa przeciwzapalnie, spłyca zmarszczki, opóźnia procesy starzenia. Olejek poprawia elastyczność skóry, skutecznie łagodzi on objawy trądziku młodzieńczego oraz poparzenia słoneczne.por qué

Olejek jest doskonałym środkiem na przesuszone, łamliwe włosy. Zwalcza też łupież. Pomaga przy rozdwajających się paznokciach. Ma właściwości nawilżające, regenerujące i ochronne.kankusta duo